BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ÜCRET ALANLAR DİKKAT !

Birden fazla işverenden ücret alan bordrolu çalışanlar beyanname verdinizmi ?

Maliye Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldığı verilerle tespit ettiği, yıl içerisinde birden fazla işverenden ücret alıp beyanname vermeyenlere yazılar göndererek beyanname verilmemesinin izahını istemeye başladı.

Aslında bu yeni bir şey değil. Gelir Vergisi Kanunu’nun 85.Maddesine göre yıl içerisinde elde edilen kazançların tümünün toplu olarak beyana tabi olduğu,  Aynı kanunun 86. Maddesinin (b) bendine göre ‘’ birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden alınan ücretin Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. Maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmıyor ise beyan edilmeyeceği ‘’ söylenmekte.

Gelir Vergisi Kanunu’na göre tek işverenden ücret alanların vergilendirilmesi bordroda stopaj yoluyla vergi kesintisi olduğu için tutar ne olursa olsun beyanname verilmesi gerekmiyor.

Ülkemizde ücretlerin vergilendirilmesi artan oranda hesaplanmakta. Brüt ücret ile çalışanların yıl sonuna doğru kazançlarındaki artış dolayısıyle vergi diliminden dolayı kesilen vergideki artış nedeniyle ücretlerinde düşüşler yaşanmakta.

2019 yılı için ücretlere uygulanan vergi tarifesi;

18.000 TL’ye kadar                                   %15

40.000 TL’nin 18.000 TL fazlası için         %20

148.000 TL’nin 40.000 TL fazlası için        %27

148.000 TL’den fazlası için                        %35

Oranlarında vergilendirilmektedir.

Yıl içerisinde işveren değiştiren çalışanların, yeni işverenin bir önceki işverenden çalışanın kümülatif vergi matrahını bilmek zorunda değildir. Her işveren ödediği ücret tutarı üzerinden vergi hesapladığından dolayı, birden fazla işverenden ücret alanların beyanname vermek zorunluluğu doğmaktadır.

Ancak; ikinci işverenden (birden fazla işveren olabilir) toplam alınan ücret tutarı vergi tarifesinin ikinci dilimindeki tutarı aşıyor ise beyan edilmesi gerekiyor.

Örneğin; 2019 yılı içerisinde bir işverenden 35.000 TL, başka bir işverenden 80.000 TL ücret alan bir ücretli, hangisinin ikinci işveren olduğunu belirleme serbestliği dolayısıyle, 35.000 TL ücreti ikinci işverenden aldığı varsayıldığında, tarifenin ikinci dilimindeki 40.000 TL’nin altında kaldığından beyanname verme zorunluluğu olmayacaktır.

Diğer bir örnekte, 2019 yılı içinde bir işverenden 70.000 TL, diğer bir işverenden 45.000 TL ücret alan bir çalışan, mutlaka ücretlerini birleştirerek beyanname vermesi gerekiyor.

Maliye geriye dönük beş yılı inceleyerek yazılar gönderdiğinden son yılların vergi tarifesindeki ikinci dilimini belirtmekte fayda var.

2018 yılı için 34.000 TL,  2016 ve 2017 yılı için 30.000 TL,  2015 yılı için 29.000 TL, 2014 yılı için 27.000 TL.

Bu yıllarda işveren değiştirdiyseniz, birden fazla çalıştığınız işverenlerden aldığınız ücretlerin toplamı ilgili yıllardaki tutarları aşıyor ise vergi dairesinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerine göre beyanname verebilirsiniz. Bu takdirde sadece gecikme faizi ile karşılaşırsınız.

Vergi dairesinin tespiti halinde pişmanlık hükümlerine göre beyanname verme hakkını kaybedersiniz, üstüne birde tahakkuk eden verginin ½ tutarında cezaya maruz kalırsınız.

Beyanname verirken lehinize oluşacak bazı hususları belirtmekte fayda var. Gelir Vergisi Kanunu’na göre yıllık beyanname verenlerin kendisinin, eşinin ve çocuklarının eğitim, sağlık masrafları ile bazı bağış ve yardımların belgelemek kaydıyle vergi matrahından indirilebildiği için belki de ödeme yerine iade alacağınız çıkacaktır.

Fahri KÖSE

S.M.Mali Müşavir

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi